Zo’n drie jaar geleden zijn we door onze zwager Tijs voorgesteld aan Andries Huisman. Deze beste man verkondigde het gouden ei te hebben uitgevonden voor de oplossing van het stikstofprobleem: magnesiumchloride! Met zijn bedrijf FarMin timmerde hij toen al druk aan de weg bij zowel boeren als bij de noordelijke provincies en de landelijke politiek.

“Nieuwsgierig geworden van zijn verhaal en gestimuleerd door Tijs, zijn wij in 2020 gestart met het gebruik van magnesium, door dit in vloeibare vorm toe te voegen aan de mest in onze mestkelders. Best een prijzig experiment, maar we hadden er vertrouwen in dat dit de investering wel eens waard kon zijn. Inmiddels zijn we drie jaar verder en zijn we overtuigd van het nut van magnesium!”

De positieve aspecten die wij ervaren van de zogenaamde ‘Groene Mest’:

  • magnesium verbindt zich aan ammoniak en fosfaat, waardoor er een nieuwe natuurlijke meststof ontstaat
  • de stikstofuitstoot gaat daardoor fors naar beneden
  • minder ammoniakuitstoot in de stal (dus minder stank; prettig voor mens en dier)
  • beter voor diergezondheid, wat resulteert in minder dierenartskosten en fitte koeien
  • door het injecteren van deze groene mest op het land draagt dit bij aan duurzame verbeterde bodemkwaliteit en biodiversiteit
  • hogere voeropbrengst met minder kunstmest
  • sterkere gewassen zoals gras, mais etc met rijkere voedingswaarde, die door de koe beter te verteren zijn

“Al deze voordelen ervaren wij ook in de dagelijkse praktijk! En Andries / FarMin heeft ondertussen zeker niet stilgezeten. Er is een ruimhartige subsidieregeling losgekomen voor boeren die willen investeren in deze manier van verduurzaming. Aangezwengeld door de hele stikstofproblematiek, maar met een oplossing die zoveel verder gaat dan alleen maar stikstofreductie. Daar worden we blij van en geeft ons hoop op een betere agrarische toekomst!”

Bron: Facebook 21 september 2023