Na een proef in augustus 2014 heb ik besloten om in 2015 mineralen aan de drijfmest toe te voegen. Ik heb samen met de mensen van FarMin BV alles op de voet gevolgd. De gehele bedrijfsvoering is onder loep genomen in verband met verandering van BEX naar de veel besproken kringloopwijzer. Het resultaat is dat ik met mijn bedrijf in de Kringloopwijzer 10 % vooruit ben gegaan.

Ten opzichte van 2014 zijn mijn variabele kosten met ruim 40.000 euro gedaald; 17,5 % minder door minder krachtvoer en kunstmest en een gezondere veestapel. De toediening van FarMin-G samen met de ondersteuning van FarMin BV hebben op mijn melkveebedrijf goede resultaten opgeleverd; resultaten die mij helpen om de lage melkprijs “te overleven”. Ten opzichte van 2014 is mijn brutoresultaat, gecorrigeerd voor de melkprijsdaling, met 5,3 cent per kg melk gestegen. Ten opzichte van de referentiegroep (50 gelijksoortige bedrijven) is het met dik 4 cent/kg melk verbeterd.

Ten opzichte van 2014 zijn mijn variabele kosten met ruim 40.000 euro gedaald; 17,5 % minder door minder krachtvoer en kunstmest en een gezondere veestapel.

Het resultaat is dus bereikt door een combinatie van de werking van FarMin-G én de (management)begeleiding van FarMin BV.

GEUR:

Ik merkte al snel (1 á 2 dagen) dat de mestgeur in de stal minder werd.

GEZONDHEID:

De dieren zijn gezonder en weerbaarder, wat ook te zien is aan een verlaging van het gemiddelde tank-celgetal van 240 in 2014 naar ongeveer 85 over het afgelopen half jaar.

GROEI:

Ook het gewas is weerbaarder, steviger en hoewel ik behoorlijk minder kunstmest (-75 %) heb gestrooid heb ik toch voldoende en goed voer geoogst. De Kuil is smakelijk en heeft meer structuur. De koeien vreten het graag en doen het er goed op. De maisopbrengst was 70 ton/ha en de kwaliteit is uitstekend (1000 VEM, Zetmeel 339).

Ik ben per koe iets minder intensief gaan boeren en dat heeft een heel mooi resultaat opgeleverd. Niet alleen financieel, maar ook voor mezelf en mijn gezin. Het bedrijf en wijzelf zijn beter in balans en ik zie toekomst voor een eventuele opvolger.